Говорити про мову – на часі

Викладачі кафедри журналістики та українознавчих студій Факультету гуманітарних та соціальних наук Попова О. А., Глуховцева І. Я., Карловас О. А., Пустоварова О. О., Макаренко Л. В. разом зі студентами спеціальності 014.01 «Середня освіта (українська мова та література)» відвідали гостьову лекцію «Мовна ідентичність у вимірах історичної пам’яті українців». Захід відбувся на освітньо-дискусійній платформі «Пізнаємо свою ідентичність» у рамках проєкту «У пошуках ідентичності».

Спікерка Лідія Гнатюк, докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови та прикладної лінгвістики Навчально-наукового інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, порушила низку важливих питання, які стосуються мови:

– Чому мовний складник історичної пам’яті важливий для усвідомлення українцями власної національної ідентичності й самобутності?

– Чому освічений українець має розрізняти поняття «українська мова» та «українська літературна мова», «стара українська літературна мова» і «нова українська літературна мова»?

– Чому багато архаїзмів, що й нині живуть в українських діалектах, сучасній українськомовній людині здаються словами російської мови?

– Як уникнути хибних уявлень про наше мовне минуле?

У контексті війни на винищення, яку веде російська федерація проти України, одним із ключових питань є збереження нашої мови та культури.

Говорити про це – на часі, адже загарбник прагне позбавити нас права на власну мову, культуру, історію, і натомість насадити українцям перекручене уявлення про самих себе.