Норвезькі медіа проти російської пропаганди

Триває міжнародний сертифікатний курс «Правдивий репортаж: навіть коли боляче» для студентів-журналістів, який СНУ ім. В. Даля проводить у партнерстві з громадською організацією «Платформа студентської журналістики». 

18 квітня відбулась лекція на тему: «Україна, російська пропаганда і норвезькі медіа». Цього разу спікером був Бйорн Йохан Бергер – норвезький блогер, член правління Товариства норвезько-української дружби, позаштатний автор низки норвезьких газет і тижневиків. 

Бйорн познайомив студентів з настроями в Норвегії, охарактеризувавши їх як «глибокий історичний спокій» і «наївність». Водночас, він відзначив, що молоде покоління норвежців демонструє високий рівень медійної грамотності. 

Лектор також описав загальний стан норвезьких медіа, які дотримуються високих етичних і професійних стандартів, але не надають достатньо інформації про війну в Україні. 

Сам Бйорн як громадський активіст і автор спеціалізується на викритті фейків російської пропаганди. Тож, основну увагу він зосередив на описі того, як працює апарат цієї пропаганди, а також окремим кейсам, коли російські «журналісти» намагалися завести в оману норвезьку аудиторію. 

Як характерну проблему, спільну для медіа простору всіх країн, лектор зазначив прихильність норвезьких медійників до провокативних, «клікабельних» заголовків. 

«Росія забиває пропагандою, ніби молотком, але ми повинні опиратися, щоб не втратити демократію», — підбив підсумок норвежець. 

Нагадаємо, що зустріч, як і всі попередні, пройшла в онлайн-форматі на платформі ZOOM. На завершення лекції студенти мали змогу поставити запитання та подякувати гостю за неухильний і відданий захист інтересів України в Норвегії. 

Авторка тексту: Муленко Адель-Софія, STUDMEDIA