Перемога у конкурсі студентських наукових робіт

Диплом І ступеня за спеціальністю 275 – Транспортні технології отримала спільна робота студентів Олега Бричака (СНУ ім. В. Даля) і Карини Росич (ОНМУ) під керівництвом к.т.н., доцента Сергія Кузьменка (СНУ ім. В. Даля) і к.т.н., доцента Олени Кічкіної (ОНМУ) за підсумками конкурсу студентських наукових робіт, який проводився в Одеському національному морському університеті,

Частина роботи, яка виконувалася на кафедрі залізничного, автомобільного транспорту та підйомно-транспортних машин Факультету транспорту і будівництва СНУ ім. В. Даля стосується залізничних транспортних засобів перевезення скраплених газів. Автор роботи дослідив конструктивні особливості цистерн для перевезення зріджених вуглеводнів та виявив недолік, усунення якого дозволить зменшити втрати газу при перевезенні.

Особливістю цистерн для перевезення скраплених газів є використання запобіжного клапану, який стравлює в атмосферу частину газової фракції при перевищенні тиску 2,0 МПа в цистерні. Такий процес тепломасообміну є адіабатним і супроводжується при даних умовах суттєвим охолодженням газу, який викидається в атмосферу. Застосування теплообмінного устаткування, яке може знаходитися всередині цистерни і де буде проходити газ, що стравлюється із цистерни, дозволить зменшити температуру рідкої фази скрапленого газу. А це, в свою чергу, зменшить як тиск в цистерні, так і частоту викидів газової фракції в атмосферу.

Проведені розрахунки показали доцільність цієї ідеї, яка дозволить зменшити втрати скрапленого газу до 9% у порівнянні з тією конструкцією цистерни, яка існує на теперішній час.

Бажаємо переможцям подальших успіхів!