Майбутні журналісти познайомилися з устроєм національної бібліотеки

Першокурсники спеціальності 061 Журналістика завітали до Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського і познайомилися з історією закладу.  

У 1834 році при університеті Святого Володимира, нині це Київський національний університет імені Тараса Шевченка, була заснована бібліотека. У кінці 19-го сторіччя рада університету прийняла рішення щодо окремого розміщення бібліотеки (на той момент вона ще не називалась на честь Володимира Вернадського). Через революційні події будівництво було призупинено, але, через певний час, в 1926 році, будівництво відновилось. 

Майбутні журналісти познайомилися з устроєм національної бібліотеки

Завідувачка відділу формування та використання газетних фондів Носкіна Наталія Миколаївна розповіла студентам цікаві факти про відділ, який наразі налічує понад 258 тисяч річних комплектів, з 1732 року до сьогодення. 

Газети поділяються на:

  • карткові каталоги – обласні, центральні, районні;
  • перші періодичні видання та журнали;
  • відцифровані видання (які можна знайти на сайті).

Фонди формувалися з 1918 року шляхом отримання газет із приватних бібліотек, з покинутих бібліотек, купівлі, дарів та обміну. 

Ще один відділ, зарубіжної україніки, відкрився в 1991 році, був створений на базі колишнього спецфонду, складається з книг, журналів, колекцій.

Відділ бібліотечних зібрань та історичних колекцій налічує збірки окремих колекцій, наприклад, бібліотечні зібрання, які потрапили при створенні бібліотеки духовної академії Софіївського собору й приватних колекцій.

Майбутні журналісти познайомилися з устроєм національної бібліотеки

Фонд відділу музичних та нотних видань створено тільки в 1928 році завдяки ініціативі Олександра Тихоновича Дзбанівського, який заснував та зібрав близько 150 тисяч збережень, нотні та книжкові видання з 17-го століття й колекцію Розумовських. До колекції входять рукописи, автографи зарубіжних композиторів, церковна музика та багато інших унікальних видань. 

У фонді стародруків та рідкісних видань Римарович Ірина Олегівна, відома українська книгознавеця, розповіла історію створення відділу, яка містить низку історичних та значущих подій. У цьому відділі більшу частину займають старі книги, які збереглись до наших днів. Крім старих книг є сучасні, які перебувають у вільному доступі для читачів бібліотеки. Відділ виконує функції збереження і дослідження цінності стародруків та інших видань.

У цілому студенти отримали багато нової та цікавої інформації, дізналися, що для пошуку додаткових матеріалів або даних з історичних подій можна звертатися саме до Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. 

Важливо зазначити, що наразі бібліотека потребує коштів для ремонту покрівлі, яка постраждала через вибухи, а також для підтримки і благоустрою інфраструктури задля збереження історичної спадщини України. 

Майбутні журналісти познайомилися з устроєм національної бібліотеки

Щиро дякуємо директору бібліотеки Дубровіній Любові Андріївні, керівникам відділів, а також співробітникам бібліотеки за можливість познайомитися з фондами бібліотеки, їхньою історією створення та історією України, яка повинна зберігатись й надалі.

Сподіваємося на подальшу співпрацю!