Російсько-українська війна крізь призму балканистики

Студенти СНУ ім. В. Даля записалися на курс “рф на Балканах: гуманітарна експансія, дезінформація та пропаганда”, який розпочав Аналітичний центр балканських досліджень. Співзасновницею Центру є старша викладачка кафедри журналістики та українознавчих студій
Наталія Малиновська, яка також виступатиме в ролі лекторки курсу.

“Даний курс розглядає питання: російська дезінформація та пропаганда в контексті російсько-української війни, євроатлантичних прагнень України та Балканських держав, а також підвищення іміджу рф на Балканах та просування “руского міра” через її гуманітарну експансію”, – каже Катерина Шимкевич, керівниця Аналітичного центру балканських досліджень.

Курс розрахований на широке коло слухачів, які цікавляться Балканським регіоном. Цього разу на курс записалися слухачі не лише з України (Київська область, Івано-Франківська область, Запорізька область), а й з Великої Британії, Швеції (Стокгольм), Хорватії (Загреб).

Під час занять слухачі зануряться в наступні теми: “Наративи та інструменти роспропаганди на Балканах”, “Концепція сербського світу й руского міра та їхнє поширення”, “Інформаційний вплив РФ на Балканах: інструменти і методи”, “Гуманітарна експансія рф на Балканах: у фокусі “рускій дом”, “Російська інформаційна війна на Балканах. Кейс Болгарії”, “Тихий” рускій мір в Словенії та Хорватії”.

Російсько-українська війна крізь призму балканистики

Лекторами на курс також запрошено Володимира Солов’яна, PhD, керівника Групи аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа-центру; Ігоря Федика, експерта New Geopolitics Research Network; Катерину Шимкевич, керівницю Аналітичного центру балканських досліджень.

Традиційно Аналітичний центр балканських досліджень приєднує до своїх освітніх заходів на безоплатній основі студентів різних спеціальностей – правознавців, журналістів, філологів, фахівців у сфері туризму та міжнародних відносин.

Курс розпочався 2 травня 2024 року та звершиться 29 травня 2024 року. Загальна кількість занять – 8 (6 лекцій, 2 семінари), кількість академічних годин – 16. Заняття проходять онлайн.

Після успішного завершення курсу слухачі отримають сертифікати.

Нагадаємо, Аналітичний центр балканських досліджень щороку оголошує набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики.

Слухати подкасти та дивитися відкриті лекції Центру можна на Ютуб-каналі